Dineren met hyena's en een aanval van bushpigs

Donderdag zijn we opgehaald voor onze trip naar Hluhluwe. om tien uur zouden we opgepikt worden, maar dit was een duidelijk geval van African time, dus ergens tegen kwart voor elf kwam er een auto aan. Cameron zou ons de komende paar dagen meenemen. Hij heeft zelf zes jaar in het park gewerkt en kent het gebied dus op zijn duimpje. Nu doet hij alleen nog tours voor de vrijwilligers van Be More. Perfecte tourguide dus!

Na drieënhalf uur rijden kwamen we in de buurt van het park. Door het park loopt één gewone weg (waar dus al het normale verkeer rijdt), wat op zich heel mooi is als je in de auto zit, maar wat voor de dieren minder prettig is, aangezien ze nog wel een aangereden worden. Zou toch wat zijn als je daar rijdt op weg naar je werk en je hoort op de radio 'er is een file van 3 kilometer, omdat er een neushoorn/olifant/buffel op de weg ligt die geen zin heeft om op te staan... Maar goed, wij konden gewoon doorrijden. Bijna bij de gate had Cameron al de eerste van de big five gespot, een neushoorn. Wel hoog op de berg en ver weg, maar goed, we hebben hem gezien. Dat is één. Wij al blij in de auto napratend over de neushoorn, staat er vlak voor de gate een echt reusachtige olifant naast de weg. Dat was twee, en we waren nog niet eens in het park. Cameron was nog even blij dat hij die avond om 10:00 uur weer naar huis kon als we zo door gingen, want dan zouden we alles al gezien hebben. Maar helaas, wij wilden ze in dat geval best allemaal twee keer zien...

Het park bestaat eigenlijk uit twee delen, het Hluhluwe gedeelte en het Umfilozi gedeelte. We gingen eerst naar het Umfilozi gedeelte en zouden daar de volgende dag rondrijden. De rest van de eerste dag was tijd om te relaxen. We zijn naar het midden van het park gereden, hadden een lodge en hebben daar de laatste uurtjes van de middag doorgebracht. Die avond zouden we braaien, Cameron had al het eten bij zich en heeft alles voorbereid. Wij waren namelijk op vakantie nu en hoefden dus niets te doen.

Bijkomend pluspunt van een lodge midden in het park, is dat de dieren er gewoon loslopen. We waren al gewaarschuwd dat we de braai goed in de gaten moesten houden toen het vlees erop lag, omdat er soms hyena's op af komen en het vlees wegjatten. Maar ons vlees was veilig, Braaien is echt superlekker en supergezellig. Al het vlees wordt in één keer op de braai gegooid en daarna gezamelijk opgegeten, waarbij mes en vork verboden zijn (althans voor het vlees). Terwijl we aan het eten waren, kregen we bezoek. Het was donker en vanuit de bosjes kwam een hyena tevoorschijn. Nou had ik verwacht dat zo'n beest misschien zo groot was als een hond, maar hij is dus veel groter. Hij kon gemakkelijk met zijn voorpoten op de braai leunen, om alle vleesresten en smaken eraf te likken. Dan verdween hij weer in de bosjes om even later weer tevoorschijn te komen. We hebben hem heel goed kunnen zien en we kregen zelfs nog even bezoek van z'n broer. Ze vallen niet aan en als je schreeuwt of in je handen klapt schrikken ze. Waar ze ook van schrikken zijn bushpigs, een soort zwijnen die vooral 's nachts leven. Grappig, want die beesten zijn veel kleiner, dus wij dachten allemaal dat dit een gevecht zou worden, maar nee hoor... Meneer bushpig loopt richting hyena en de hyena vlucht weg in de bosjes, om pas een hele tijd later weer tevoorschijn te komen. Maar goed, waar hyena's fijn een gepaste afstand hielden, hadden de bushpigs daar dus blijkbaar nog nooit van gehoord. En er kwamen er steeds meer, op een gegeven moment een stuk of acht, groot en klein. Als het aan hen lag, kwamen ze gezellig het terras op, glaasje wijn meedrinken, maar gelukkig zijn ze met een stoel nog redelijk weg te jagen... Enfin, een maaltijd die ik in Nederland niet dagelijks meemaak.

We gingen niet al te laat slapen, omdat we de volgende ochtend om kwart voor zes weg wilden rijden, op zoek naar de andere drie van de big five! Voroal de leeuwen en luipaarden laten zich later op de dag weinig zien en zijn dan moeilijk te vinden. Dus voor dag en dauw uit bed en weer op weg. Na een half uur ofze was het al raak, een leeuwin langs de kant van de weg, op een paar meter afstand en even later wandelde ze vrolijk langs de auto heen. We hebben haar even geprobeerd te volgen, maar ze ging het gras in en verdween uit zicht. Nummer 3 kunnen we wegstrepen.

Vooral 's ochtends hebben we veel dieren gezien, veel impala's en pumba's (zelfs van die bruin/rode (de 'echte')), maar ook veel giraffe's (die vlak voor ons de weg oversteken), zebra's, wildebeesten, apen, nyala's (nog een soort antiloop), kudu's (ook familie van de antiloop), buffels (nummer 4 ook van de kaart) en nog een jonge hyena. We hebben ook nog twee leeuwen gezien, luierend in het zonnetje en zelfs een heel aantal neushoorns, zelfs een moeder met jong. Het park is ook opgericht vanwege de witte neushoorn en was het eerste officiële park waar niet meer gejaagd mocht worden. Men dacht namelijk dat de witte neushoorn al uitgestorven was, maar in dit park werd hij toch nog gesignaleerd, waarna met man en macht is gewerkt om zijn populatie te herstellen. Dat is gelukt en de neushoorn wordt nu ook uitgezet naar andere parken. 's Middags was het echt heel warm aan het worden en hebben we niet veel dieren meer gezien. (afgezien van de impala's en pumba's, die zijn er in grote getale aanwezig).

Na negen uur rondrijden, hebben we het park verlaten om naar de backpackers te gaan. De volgende ochtend zouden we naar het Hluhluwe gedeelte gaan. Daar heeft twee weken geleden een grote brand gewoed, wat een heel stuk van het park heeft verwoest, waardoor veel dieren weggetrokken zijn. Even afwachten dus wat we zullen zien. Dit deel van het park was veel groener met valleien, meer bomen en dichtere begroeiing. (Umfilozi was veel droger, echt 'Lion King'-achtig en meerdere liedjes zijn die dag dan ook gepasseerd ;-) )De schade van de brand was zichtbaar en op sommige plekken ook goed te ruiken. Gelukkig kwam het groene gras of de bladeren van de bomen op een aantal plekken er al gauw weer doorheen. Over een paar weken is het lente en is de hele boel groen. :-) Gelukkig dat de natuur het zo snel oplost.

We wilden deze ochtend heel graag op zoek naar onze ontbrekende schakel in onze lijst van de big five; de luipaard. Deze is heel moeilijk te vinden, en helaas hebben we hem dan ook niet gevonden. We hadden wel een big vierenhalf, aangezien we wel een cheetah hoog op de heuvel hebben gespot. Veel bijznderder volgens Cameron, want ze komen minder vaak voor dan de luipaarden. Hij leek op zoek naar een prooi, maar kwam niet tot actie (dachten we), dus zijn we doorgereden. Later kwamen we weer langs de plek en zagen we allemaal vogels naar één punt cirkelen. Blijkbaar had de luipaard toch iets gevangen.

Verder hebben we die dag niet zo veel nieuwe dieren gezien. Wel zagen we nog heel veel buffels, ook van dichtbij, die blijkbaar veel meer in Hluhluwe zijn te vinden. Verder ook de zebra's en nyala's volop gespot. Doordat het heel warm was die dag, zochten veel dieren de schaduw op, wat ik me ergens wel weer in kan denken, dat zou ik ook gedaan hebben als ik hen was ;-)

In de loop van de middag waren we weer thuis van een geslaagd weekend. We waren allemaal kapot van het vroege opstaan en hebben de rest van de middag dan ook niets meer uitgevoerd. Op zondag zouden we gaan helpen met de Good Food and Wine show in Durban, een grote beurs waar allerlei dingen op het gebied van eten en wijn zijn te vinden. Bobbi Bear heeft als enig goed doel een stand en naderhand krijgen we het eten dat over is gebleven van een aantal keukens. Bovendien levert het veel bekendheid op en kan het naderhand ook nog donaties opleveren. Genoeg redenen dus om er te gaan staan, hoewel het wel heel hard werken is voor degenen die er vier dagen staan. Ben benieuwd!

Liefs, Elin

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

chris

Hoi Elin, volgens mij heb je een paar hele leuke dagen gehad. En het is nog niet voorbij. Dat belooft toch geweldig te worden. Die naam Hluhluwe doet me trouwens denken aan onze streek Veluluwe (of zoiets) waar ook allerlei beesten rondlopen..... Zelfs een safaripark is daar te vinden, waar ik een groep leeuwen heb gespot. Ha, ha... Ik bedoel maar!! En dat kleine beesten grotere exemplaren kunnen verjagen, heb ik ook van dichtbij gespot: tijdens het hier thuis buiten eten kwam een wesp naar jouw idee wel erg dichtbij jou, met een soortgelijk resultaat: wegwezen!!! ;) Genoeg flauwekul, nog veel plezier gewenst. En dat zal wel lukken, lijkt mij. Oh ja, vraag eens na of het klopt, dat hyena's maar één keer per jaar paren. Als dat klopt, vraag ik mij af, waarom ze dan lachen????

mama

Hai Elin, leuke dingen heb je nu meegemaakt, even lekker kunnen ontspannen en met wat anders bezig zijn. Fijn, hoor. En nu nog maar een paar weken daar. Heb je inmiddels daar al een mooi doel voor het geld dat je bij elkaar bij elkaar gespaard hebt?
Kus en knuffel, mama

Anke

Hoi Elin, heerlijk om van die mooie, leuke, spannende, geweldige verhalen van je te horen. Ik zie het helemaal voor me. Fijn ook dat het niet alleen maar hard werken en veel, wellicht verdrietige en emotionele indrukken zijn die je moet zien te verteren. Gelukkig ook tijd om te ontspannen en wat vakantie te hebben en dingen te zien van Mooi Afrika! Enne....trek je van de reacties van Chris maar niet alles aan, je hebt altijd baas boven baas.... Liefs, Anke.

Mieke & Ton

Wat maak je daar gelukkig ook mooie dingen mee! Lijkt ons machtig mooi om die prachtige dieren in hun natuurlijke omgeving te kunnen bekijken, gewoon loslopend. Even heerlijk de zinnen verzetten, er kan niet altijd gewerkt worden nietwaar?

Dorothygeopy

Revolutional update of SEO/SMM software "XRumer 16.0 + XEvil 3.0":
captchas regignizing of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another categories of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
Good luck!


XRumer20170718

Arlenedom

Revolutional update of SEO/SMM package "XRumer 16.0 + XEvil":
captcha breaking of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another size-types of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
Good luck!


XRumer20170721

Arlenedom

Revolutional update of SEO/SMM package "XRumer 16.0 + XEvil 3.0":
captcha solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another categories of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
See you later!


XRumer20170721

Stevenhow

Write My Paper - EssayErudite.com

Looking for an expert to <b><a href=https://essayerudite.com/write-my-paper/>write my paper</a></b> for you? You are at the right place.
Providing superior writing service appears to be our main specialization and passion.
Our website is the best destination for every English-speaking student who calls for assistance when handling his or her daily academic tasks.

FlossieRet

Absolutely NEW update of SEO/SMM software "XRumer 16.0 + XEvil":
captcha solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another types of captcha,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
See you later!


XRumer20170725

FlossieRet

Revolutional update of SEO/SMM package "XRumer 16.0 + XEvil":
captchas solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another size-types of captcha,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
See you later ;)


XRumer20170725

AaauceRob

Segway Verona offers tours that make sure you will enjoy a fun and immerse experience of our beloved city. We combine Segway, our innovative way of transportation, with tours in the historical city centre. Through our explorations of 1 or 2 hours, we will bring you to the most breathtaking spots, so that, if you do not stay long in Verona, we make sure that you see all of the unmissable sights!

Segway is really easy to use! It is so intuitive that it feels like an extension of the human body. To understand why, consider this: if you stand up and lean forward, so that you are out of balance, you will intuitively put your leg forward. Segway works the same way: to move forward or backward, the rider just leans slightly in such direction, and Segway will follow your movements. It is also easy to turn right or left, since the rider just has to push respectively Segway’s handlebar.

Segway is safe. Anyone over the age of 12 can join our tours, except for pregnant women. Apart from these cathegories, we encorage people of every age to try Segway, because this self-balancing object can really make your experience in Verona much more delightful! In fact, if it is hot, you will enjoy some fresh air and avoid to sweat; if it is cold, you will have the possibility of staying outside the least possible time. It is proved that our 2 hours tours show you what you will see in 6 hours walking!

All the tours start with a little training on how to use Segway, because for us safety is the priority. However, we experienced that it takes just a little practice to master on Segway! There are no required skills and, in particular, no need to be able to bicycle. There will always be a tour leader with you, guiding the whole group, so that you can enjoy the view and the tour of Verona. Audioguides (available in different languages) will provide the information you need to fully comprehend the history and architecture of our main monuments, squares and buildings.

In particular, our 2 hours tour will show you: Piazza Bra, one of the biggest squares in Italy, with the Arena, the famous Roman amphitheatre; we will then take Via Oberdan in order to see Portoni Borsari, one of the ancient entrance of the Roman city; we will firstly explore Piazza Erbe and secondly Piazza Dei Signori, two squares full of symbols and buildings with enchanting beauty, and then see Arche Scaligere. Heading to the Duomo, Verona’s Cathedral, we will pass by Santa Anastasia, next to the Conservatory of music; after that, we will have a break on Ponte Pietra, the bridge with the breathtaking view of the Roman Theatre and San Pietro Castle (and much more). On our way back, we will stop at Juliet’s house, so that you don’t forget to take pictures and write your names on the walls! We will conclude our tour with Castelvecchio, the Scaligeri castle and enjoy its amazing view of Verona.

People who went on tours with us really appreciate our flexibility: we do not have fixed tour’s hours, so we can arrange the time that fits the best. Moreover, we try to adjust the path according to your preferences, spending less time on spots you have already seen and dedicate more on your favourite sights. Read what people say about us on tripadvisor...

So, if you want to make the most out of your time in Verona, contact us or stop by our office!

OFFICE HOURS: Monday to Saturday (only closed on Sunday) from 10 am to 5 pm.

DIRECTIONS: We are located in Piazza Cittadella 11b, very close to Piazza Bra, the main square with the Arena.

From Piazza Bra you can arrive at our office on foot (3 minutes): pass under the arch of the gateway with the big clock (Portoni della Bra) and walk through Corso Porta Nuova for approximately 100

https://veronasegwaytours.com/

Gacadtwers

how to stop snoring naturally snoring home remedy
<a href=http://almalaz.org/showthread.php?p=402917#post402917>snoring strips cvs</a> - http://foro.esfort.eu/viewtopic.php?f=7&t=302610
<a href=http://thuephong24h.vn/threads/how-to-reduce-snoring-stop-snoring-remedies.102673/>snoring doctor</a> - http://idnf.ru/showthread.php?p=14830#post14830
http://huntforum.ru/viewtopic.php?p=1529668#1529668
http://bgs-1954.de/forum/viewtopic.php?f=3&t=69256
http://nlife.forumoteka.pl/forums/viewtopic.php?f=2&t=222
http://valsarn.com/forum/viewtopic.php?f=17&t=783958
http://www.datingmadeeasier.com/viewtopic.php?f=14&t=22174

<a href=http://meet.tdmchina.org/forum.php?mod=viewthread&tid=117285&extra=>what can i do for snoring</a> - http://mtgbb.magicevents.tw/viewtopic.php?f=10&t=68459
<a href=http://thelastwatch.click/phpbb3/viewtopic.php?f=29&t=35863>snoring home remedy</a> - http://candg.powin.org/viewtopic.php?f=3&t=51888

DonnaProri

Day ago i read some cool info about Omega 3 foods and now i really wanna get it. But i need a quality, some premium omega 3 fish oil. I've found this [url=https://www.omega-3.club/premium-fish-oil-carlson.html] carlson omega 3 [/url] . What do you think about this Carlson brand?

SUJohnakaf


???????? ?? 5 ?? ?? ?????? http://?????????.?????-???.??

Mariahili

?????? ?? ????????????? ???? ??????????? ?????? ???????? ?????????? ????? ???????? ???????? ?????-??????

???? ?? ????? ???????????????? ??????? ?????????? ????? ???????? – <a href="https://afroditalove.ru/category/vibromassazher-vibrator/">?????? ????????</a>. ? ??? ??????? ????? ???????? ?????????? ????????? ??? ? ?????. ?????? ?? ??????????? ?? ? ????????, ?????????? ????? ?????? ????????. ??? ??????????? ??????? ???? ????????????? ? ?????????? ????? ? ???????? ????? ????? ????????? ? ???????????? ???? ? ??????.</p>
????? ????? ??????? ??? ???????? ?????????????? ??????????? ??????, ?????????, ?????? ? ???????????. ??????? ? ????-?????? ??????, ?? ??????? ????????? ?????? ????????, ? ?? ??????????? ??????? ??, ??? ???????? ?? ????? ??? ? ????????.</p>
????? ????????: <a href="https://afroditalove.ru/category/prezervativy/">?????? ????????????</a>, ???????????????, ????????? ?????, <a href="https://afroditalove.ru/category/vaginalnye-shariki/">??????????? ??????</a>, ? ?????? ??????? ??? ???????? ????? ? ????????-???????? «????????» (afroditalove.ru).</p>

njrbfpKiz

toprg39x3b</br>
payday loans houston</br>
<a href="http://paydayloansonline2017.com"> instant payday loans</a> </br>
&lt;a href=&quot;http://paydayloansonline2017.com&quot;&gt; payday loans online no credit check&lt;/a&gt; </br>
[url=http://paydayloans2017.com]payday loans near me[/url] </br>
payday loans online direct lenders

Pearlnen

Day ago i read some cool info about Omega 3 stuff and now i very wanna get it. But i'm not 100% sure which pluses will i have. I've found this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and now i wanna buy it with lowest price. Any idea?

CarolynPeern

Absolutely NEW update of SEO/SMM package "XRumer 16.0 + XEvil 3.0":
captchas solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another subtypes of captcha,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
You read it - then IT WORKS!
Good luck!


XRumer201708

CarolynPeern

Absolutely NEW update of SEO/SMM package "XRumer 16.0 + XEvil":
captcha recognition of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another subtypes of captcha,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

Interested? There are a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
You read it - then IT WORKS!
See you later ;)


XRumer201708

CarolynPeern

Absolutely NEW update of SEO/SMM package "XRumer 16.0 + XEvil":
captchas regignizing of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another subtypes of captcha,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
You read it - then IT WORKS!
Good luck ;)


XRumer201708

Pearlnen

Yesterday i read some interesting info about Omega 3 foods and now i very wanna get it. But i'm not really sure which benefits will i have. I've got this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and now i wanna get it with lowest price. Any idea?

Leeannbindy

Absolutely NEW update of SEO/SMM package "XRumer 16.0 + XEvil 3.0":
captcha solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another subtypes of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
You read it - then IT WORKS!
Good luck!


XRumer201708c

Vacadtwers

Ordering LETV LeEco 2 X520 4G Phablet 129.99$, sku#184774504 - Cell phones
sku0712ck.
http://kaotic.datanknetwork.com.au/viewtopic.php?f=4&t=176643
http://moes-throwdown.com/forums/viewtopic.php?f=6&t=571633
http://moes-throwdown.com/forums/viewtopic.php?f=5&t=571637
http://begain.it/forum/viewtopic.php?f=18&t=147150
http://kaotic.datanknetwork.com.au/viewtopic.php?f=4&t=176647

[url=http://kaotic.datanknetwork.com.au/viewtopic.php?f=4&t=176643]Order LETV LeEco 2 X520 4G Phablet 129.99$, sku#184774504 - Cell phones[/url]
http://nisabt.pw/buy_viagra_pills.html
Buying LETV LeEco 2 X520 4G Phablet 129.99$, sku#184774504 - Cell phones

Pearlnen

Day ago i read some interesting info about Omega 3 foods and now i really wanna buy it. But i'm not really sure which pluses will i have. I've got this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and now i want to get it with lowest price. Any idea?

Pearlnen

Day ago i read some amazing info about Omega 3 foods and now i really wanna buy it. But i'm not really sure which pluses will i have. I've found this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and currently i wanna buy it with lowest price. Any idea?

FannieEmosy

Some time ago i got some amazing information about Omega 3 foods and now i very want to buy it. But i want a quality, some premium omega 3 fish oil. I've seen this [url=https://www.omega-3.club/premium-fish-oil-carlson.html] premium omega 3 fish oil [/url] url. What do you know about this brand?

Maryabindy

http://salexrumer.site/

Revolutional update of SEO/SMM software "XRumer 16.0 + XEvil 3.0":
captchas solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another categories of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
You read it - then IT WORKS!
Good luck ;)


http://xrumersale.site/
XRumer201708yy

Georgemog

[url=http://cyril-leytsihovich.ml/]??? ?????, ??? ?????? ?????????? ??????? ???????????[/url]

DorogiKRDK

[url=http://rrr.regiongsm.ru/33]
[img]http://rrr.regiongsm.ru/32 [/img]
[/url]
??????????????? ? ?????????????? ? ?. ?????????? ? ?.????????. ??????? ?????? ??????? ?? ??????????????? ?????????? ? ????. ????? ? ????

?????????... ???????????????-?????????.?? ... +7 861 241 2345
___________________________
??????????????? ????????
?????????? ? ??????????????? ????
??????????????? ??????
?????????? ?? ???????????????
??????????????? ??????? ????????

FannieEmosy

Day ago i learned new interesting info about Omega 3 stuff and now i really want to buy it. But i need a quality, only premium omega 3 fish oil. I've got this [url=https://www.omega-3.club/premium-fish-oil-carlson.html] premium omega 3 fish oil [/url] url. What do you know about this brand?

JeffreyTauct

[url=https://vest-best.vsemaykishop.ru]???? ??????[/url]
[url=https://vest-best.vsemaykishop.ru][img]http://s41.radikal.ru/i093/1708/b8/662d3e3603cf.png[/img][/url]


[url=https://vest-best.vsemaykishop.ru]????? ? ??????? ???????[/url]#...

Barbaramaf

This message is posted here using XRumer + XEvil 3.0
XEvil 3.0 is a revolutionary application that can bypass almost any anti-botnet protection.
Captcha Recognition Google, Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com and over 8.4 million other types!
You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.

Barbaramaf

This message is posted here using XRumer + XEvil 3.0
XEvil 3.0 is a revolutionary application that can bypass almost any anti-botnet protection.
Captcha Recognition Google, Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com and over 8.4 million other types!
You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.

Barbaramaf

This message is posted here using XRumer + XEvil 3.0
XEvil 3.0 is a revolutionary application that can bypass almost any anti-botnet protection.
Captcha Recognition Google, Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com and over 8.4 million other types!
You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.

Agustinerono

cbd capsules side effects cannabis cbd capsules for sale [url=https://cbdoilproducts.org/cbd-capsules]cbd capsules 12 mg side effects[/url] plus cbd capsules review

https://cbdoilproducts.org/cbd-capsules/ on this site https://cbdoilproducts.org/cbd-capsules/ <a href="https://cbdoilproducts.org/cbd-capsules">pure cbd capsules online</a> miracle cbd cannabis capsules - cbdoilproducts.org

Sonjaitava

CBD Oil for Pain cbd oil for pain [url=https://cbdoil4u.org/cbd-oil-for-pain/]cbd cannabis oil for pain[/url] cbd oil for pain
cbd oil for pain reviews cbd oil for pain relief where to buy <a href="https://cbdoil4u.org/cbd-oil-for-pain/">cbd oil for pain relief where to buy</a> best cbd hemp oil for pain

AlysonJte

Hi all! Recently I have been fighting with a lot of personal issues. Friends and doctors keep telling me I should consider taking meds, so I may as well [url=https://www.snowdonrailway.co.uk/phpunit/tramadol-schedule]here[/url] and see how it goes. Problem is, I haven't taken it for a while, and don't wanna get back to it, we'll see how it goes.

AlysonEcw

https://www.change.org/p/buy-tramadol-buy-tramadol-08eafd46-4b6b-4dbc-8de3-3e4cecf87386

ElliottSoowl

[url=http://baumarktxxx.eu/]http://baumarktxxx.eu/[/url] Deemailame [url=http://vipedlowestdrugprices24-7.com/klonopin/how-safe-is-klonopin-bought-online/]How safe is Klonopin bought online?[/url]

Brianexolo

[url=http://lampdeals.us/]http://lampdeals.us/[/url] ariruddeda <a href="http://medicnew.us/purchasing-viagra-online/">Purchasing Viagra online</a>

WilliamExpam

[url=http://medicplus.us/]http://medicplus.us/[/url] incanyDuabinc , <a href="http://ordercialisjlp.com/cialis/where-to-buy-cialis-online/">Where to Buy Cialis Online?</a>

ArnoldMog

[url=http://lanatrade.eu/]http://lanatrade.eu/[/url] incanyDuabinc, <a href="http://lanatrade.eu/asus-rog-strix-gl753vd-gc043t-439-cm-173-zoll-mattes-full-hd-display-gaming-notebook-intel-core-i5-7300hq-8gb-arbeitsspeicher-128gb-ssd-1tb-hdd-festplatte-nvidia-gtx-1050-4gb-vram-dvd-laufwe/">Asus ROG STRIX GL753VD-GC043T</a>

ClintVeits

[url=http://medabc.us/]http://medabc.us/[/url] buy xanax coancygomy , <a href="http://medabc.us/what-is-generic-xanax/">What is generic Xanax?</a>

BobbyFam

[url=http://nickelr.us/]http://nickelr.us/[/url] coancygomy, <a href="http://nickelr.us/nike-herren-free-run-2017-shield-laufschuhe/">Nike Herren Free Run 2017 Shield Laufschuhe</a>

BobbyFam

[url=http://nickelr.us/]http://nickelr.us/[/url] coancygomy, <a href="http://nickelr.us/nike-herren-free-run-2017-shield-laufschuhe/">Nike Herren Free Run 2017 Shield Laufschuhe</a>

Curtiswam

[url=http://larbo.us/]http://larbo.us/[/url] coancygomy, <a href="http://medicbox.us/how-to-buy-ambien-online/">How to buy Ambien online?</a>

Michaelrhids

[url=http://wintermode.xyz/]http://wintermode.xyz/[/url] damen wintermode Achiefeemese, [url=http://vipedlowestdrugprices24-7.com/klonopin/how-to-buy-klonopin-online/]How to buy Klonopin online?[/url]

Michaelnug

[url=http://ordercialisjlp.com/]http://ordercialisjlp.com/[/url] buy cialis Pabeleseapep , [url=http://ordercialisjlp.com/cialis/i-ordered-cialis-online/]I ordered Cialis online[/url]

JosephKig

[url=http://sporteshop.eu/]http://sporteshop.eu/[/url] coancygomy, <a href="http://sporteshop.eu/puma-herren-carson-2-knit-outdoor-fitnessschuhe/">Puma Herren Carson 2 Knit Outdoor Fitnessschuhe</a>

AndrewZew

[url=http://handtasche.xyz/]http://handtasche.xyz/[/url] ariruddeda , <a href="http://handtasche.xyz/vadooll-damen-schultertasche-canvas-totes-hobo-bag-mit-einfachem/">VADOOLL Damen Schultertasche Canvas Totes Hobo Bag mit einfachem</a>

hlconfwm

???? http://hlconferences.org/ ???

AndrewZew

[url=http://handtasche.xyz/]http://handtasche.xyz/[/url] ariruddeda , <a href="http://handtasche.xyz/vadooll-damen-schultertasche-canvas-totes-hobo-bag-mit-einfachem/">VADOOLL Damen Schultertasche Canvas Totes Hobo Bag mit einfachem</a>

Keegan

https://essayerudite.com/buy-essays-online/
https://essayerudite.com/thesis-writing-service/
https://essayerudite.com/best-essay-writing-service/
https://essayerudite.com/narrative-essay-topics/
https://essayerudite.com/descriptive-essay-topics/
https://essayerudite.com/definition-essay-topics/
https://essayerudite.com/expository-essay-topics/
https://essayerudite.com/informative-essay-topics/
https://essayerudite.com/cheap-essay-writing-service/

Bogdanndd

???????????? ???????[url=https://stekloelit.by]![/url]
?????????? ?????? ???????? ??????? ?? ?????? ??? ???? ? ?????.???? ??????????? ??? «??????????» ???????? 10 ??? ?? ????? ???? ????????? ? ????????.
?? ????? ?????????? ??? [url=https://stekloelit.by]???????????? ?????????? ?????[/url],[url=https://stekloelit.by]??????? ?????????? ???????????[/url],[url=https://stekloelit.by]??????? ?????? ?? ??????????? ??????[/url],[url=https://stekloelit.by]?????????? ????? ? ???[/url] ? [url=https://stekloelit.by]?????????? ?????????? ?? ??????[/url],? ?????[url=https://stekloelit.by]?????????? ????????[/url] ? [url=https://stekloelit.by]??????????? ???????????[/url]
????? ????????? ?????????? ????????? ?? ????? [url=https://stekloelit.by]?????[/url]
http://kruisetour.ru/user/Bogdannpv/
https://pokerpropt.com/index.php?action=profile;u=580871
http://phanphoihoachat.vn/forum/index.php?members/bogdanfta.16123/
http://www.sanschool.dn.ua/user/Bogdanvdo/
http://www.qrcopy.net/invisiblemouse/forums/index.php?action=profile;u=36918

Patriotzbk

??????????? ??? ????????[url=http://sfilm.by/]![/url]
?????????? ?????? ???????? ?????????????????? ???????????????? ??????.
???? ???????????"??? ???????? ??????" ???????? 15 ??? ?? ????? ???? ????????? ? ????????.
?? ????? ?????????? ??? [url=http://sfilm.by]???????? ??????[/url] ,[url=http://sfilm.by]????????????? ??????[/url],[url=http://sfilm.by]???????????? ??????[/url],[url=http://sfilm.by]????????????? ??????[/url] ? [url=http://sfilm.by]??????????????? ??????[/url].
????? ????????? ?????????? ????????? ?? ????? [url=http://sfilm.by]?????[/url]
? ?????????,????????? "??? ???????? ??????".
http://draka-boy.ru/index/8-14932
http://www.odium-anetheron.de/profile/userprofile/Patriotogu
http://vsetkani.info/index/8-44312
http://moi-amour.ru/index/8-10162
http://bumprompak.by/user/Patriotbyh/

Servicebmw

??????????? ??? ??????[url=http://vika-service.by/]![/url]
???? ????? ?????????? ????? 10 ??? ???????? ? ????????????? ?????????? ? ?????? ??????.???????? ??????????? ? ???? ????? ????????????:

1)[url=http://vika-service.by/]???????? ? ?????????????? ??????????[/url]

2)[url=http://vika-service.by/]?????? ? ?????? ??????????[/url]

3)[url=http://vika-service.by/]?????? ? ????????? ??????????? ? ?????????[/url]

4)[url=http://vika-service.by/]SEO ??????????? ??????[/url]

5)[url=http://vika-service.by/]?????????? ??????[/url]
?????? ???? ?????? ???!? ?????????,??? ??????????? ????????.

http://deadwalking.ru/index/8-9720
http://gdzkurokam.ru/index/8-15452
http://buchel777.spb777.com/index/8-23573
http://www.cabsat.nl/member.php/37716-Serviceuhl
http://www.championarena.ir/index.php?subaction=userinfo&user=Servicewbg

snegiroejr

??????????? ??? ???? ? ???????[url=http://www.steklodel.by]![/url]
???? ????? ?????????? ????? 10 ??? ???????? ??????? ?? ?????? ? ?????? ??????.??? ???????? ???? ???????? ,??????? ?? ????? ?????????? ???:
1)[url=http://www.steklodel.by]?????????? ?????[/url] –??? ?????????,?????????? ????? ? ??????? ??????. ?????????? ????? ??????????? ? ????????? ????????? ?????????. ???????????? ??????? ??? ? ?????????? ???????? ?????? ?? ?????? ???????? ? ?????? ?????????.
2)[url=http://www.steklodel.by]?????????? ????????[/url]-????? ??? ???????? ?? ?????????,???????? ? ????????. ?????????? ???????? ??????????? ?? ??? ???????, ??? ??? ?? ?????? ???????? ??????? ????? ?? ???????? ?????????, ?? ? ????????? ????????? ?? ????? ??????.
3)[url=http://www.steklodel.by]?????????? ???????????[/url] –??? ???????? ? ???? ??????? ???????????,??????????? ??? ??????,??????? ??????????? ? ??????????? ? ????????. ?????????? ??????????? ?????????? ???????????? ?????? ??????????? ??????, ???????? ???????, ??????????????? ? ?????????? ??????????. ??????????? ?? ?????? ??????? ???????????? ?????????? ????? ??????????.
4)[url=http://www.steklodel.by]?????????? ????????[/url] -?????????? ???????? ? ?????????? ?????????? ?? ??????, ? ????? ?????????? ???????? ? ??????? ????? — ??? ??????????, ??????????? ???????, ??? ??? ??????? ? ??????????????? ???????, ??? ? ??? ??? ??? ??????? ?????.
http://alatmony.net/forum/../profile.php?lookup=288959
http://tankovyj-biatlon.com/user/kapriolqfs/
http://forum.cacaoweb.org/index.php?action=profile;u=821290
http://dildosh.uz/user/steklodelfup/
http://mobileworld.zaridi.to/profile.php?lookup=20218

Alfrednob

[url=http://haushaltx.eu/]http://haushaltx.eu/[/url] Achiefeemese , <a href="http://haushaltx.eu/composad-gran-privilego-nachttisch-2-schubladen-holz-hochglanz-weis-44-x-55-x-44-cm/">Composad Gran privilego Nachttisch</a>

Bogdantxp

??????? ??????? ????? ???? ? ???????[url=https://stekloelit.by]![/url]
?????????? ?????? ???????? ??????? ?? ?????? ??? ???? ? ?????.???? ??????????? ??? «??????????» ???????? 10 ??? ?? ????? ???? ????????? ? ????????.
?? ????? ?????????? ??? [url=https://stekloelit.by]???????????? ?????????? ?????[/url],[url=https://stekloelit.by]??????? ?????????? ???????????[/url],[url=https://stekloelit.by]??????? ?????? ?? ??????????? ??????[/url],[url=https://stekloelit.by]?????????? ????? ? ???[/url] ? [url=https://stekloelit.by]?????????? ?????????? ?? ??????[/url],? ?????[url=https://stekloelit.by]?????????? ????????[/url] ? [url=https://stekloelit.by]??????????? ???????????[/url]
????? ????????? ?????????? ????????? ?? ????? [url=https://stekloelit.by]?????[/url]
http://filmy.online.hardsite.pl/user/Bogdanrzr/
http://www.kinoshka-new.ru/index/8-25468
http://www.arabuser.com/forums/member.php?510114-Bogdanjrq
http://isradem.com/index.php?subaction=userinfo&user=Bogdanvhb
http://dildosh.uz/user/Bogdanlxt/

MichaelLouck

[url=http://phonexdeals.us/]http://phonexdeals.us/[/url] Achiefeemese , <a href="http://phonexdeals.us/apple-iphone-se-32-gb-silber/">Apple iPhone SE, 32 GB, silber</a>

Matthewmus

[url=http://kitchendeals.us/]http://kitchendeals.us/[/url] Achiefeemese , <a href="http://kitchendeals.us/medion-md-16945-mikrowelle-ca-700-watt-leistung-ca-17-liter-kapazitat-5-leistungsstufen-auftaufunktion-35-minuten-timer-lackiertes-metallgehause-weis/">MEDION MD 16945 Mikrowelle</a>

Matthewmus

[url=http://kitchendeals.us/]http://kitchendeals.us/[/url] Achiefeemese , <a href="http://kitchendeals.us/medion-md-16945-mikrowelle-ca-700-watt-leistung-ca-17-liter-kapazitat-5-leistungsstufen-auftaufunktion-35-minuten-timer-lackiertes-metallgehause-weis/">MEDION MD 16945 Mikrowelle</a>

Eugeneanalk

[url=http://handbagdeals.us/]http://handbagdeals.us/[/url] Achiefeemese , <a href="http://handbagdeals.us/pb-soar-damen-canvas-shopper-schultertasche-handtasche-einkaufstasche-freizeittasche-braun/">PB-SOAR Damen Canvas Shopper Schultertasche</a>

Audreynaw

[url=http://lampdeals.us/]http://lampdeals.us/[/url] Achiefeemese , <a href="http://lampdeals.us/salzkristall-lampe-2-bis-300kg-mit-holzsockel-auswahl2-4-kilogramm/">Salzkristall – Lampe 2 bis 300kg mit Holzsockel</a>

Kennethinhep

[url=http://medicabc.us/]http://medicabc.us/[/url] Achiefeemese , <a href="http://medicabc.us/ambien/go.php?q=buy-generic-ambien-10mg-30-day-ab">Buy generic ambien 10mg 30 day ab</a>

ShaneBab

[url=http://larbo.us/]http://larbo.us/[/url] Achiefeemese , <a href="http://larbo.us/ayurvedic-massage-a-good-pain-reliever/">Ayurvedic Massage – a Good Pain Reliever</a>

Francispreri

[url=http://slcr.eu/]http://slcr.eu/[/url] Achiefeemese , <a href="http://slcr.eu/rfc-688b-profi-haarschneider-set-mit-7-aufsatzen-led-display-titanium-scherkopf-trimmer-haarschneidemaschine/">RFC-688B Profi Haarschneider Set</a>

Francispreri

[url=http://slcr.eu/]http://slcr.eu/[/url] Achiefeemese , <a href="http://slcr.eu/rfc-688b-profi-haarschneider-set-mit-7-aufsatzen-led-display-titanium-scherkopf-trimmer-haarschneidemaschine/">RFC-688B Profi Haarschneider Set</a>

Bogdanggb

??????????? ??? ????????[url=https://stekloelit.by]![/url]
?????????? ?????? ???????? ??????? ?? ?????? ??? ???? ? ?????.???? ??????????? ??? «??????????» ???????? 10 ??? ?? ????? ???? ????????? ? ????????.
?? ????? ?????????? ??? [url=https://stekloelit.by]???????????? ?????????? ?????[/url],[url=https://stekloelit.by]??????? ?????????? ???????????[/url],[url=https://stekloelit.by]??????? ?????? ?? ??????????? ??????[/url],[url=https://stekloelit.by]?????????? ????? ? ???[/url] ? [url=https://stekloelit.by]?????????? ?????????? ?? ??????[/url],? ?????[url=https://stekloelit.by]?????????? ????????[/url] ? [url=https://stekloelit.by]??????????? ???????????[/url]
????? ????????? ?????????? ????????? ?? ????? [url=https://stekloelit.by]?????[/url]
http://liftbigeatbig.com/forums/users/polinaaem/
http://katalogmedik.ru/user/Mihaelquz/
http://www.eng.azrip.net/user/gustavotiy/
http://ecomedik.ru/user/Bogdangzp/
http://www.videobyte.ru/index/8-56804

MeganChave

[url=http://medicbox.us/]http://medicbox.us/[/url] Achiefeemese , [url=http://medicbox.us/]http://medicbox.us/[/url] Achiefeemese

Bogdanjtz

?????? ???????[url=https://stekloelit.by]![/url]
?????????? ?????? ???????? ??????? ?? ?????? ??? ???? ? ?????.???? ??????????? ??? «??????????» ???????? 10 ??? ?? ????? ???? ????????? ? ????????.
?? ????? ?????????? ??? [url=https://stekloelit.by]???????????? ?????????? ?????[/url],[url=https://stekloelit.by]??????? ?????????? ???????????[/url],[url=https://stekloelit.by]??????? ?????? ?? ??????????? ??????[/url],[url=https://stekloelit.by]?????????? ????? ? ???[/url] ? [url=https://stekloelit.by]?????????? ?????????? ?? ??????[/url],? ?????[url=https://stekloelit.by]?????????? ????????[/url] ? [url=https://stekloelit.by]??????????? ???????????[/url]
????? ????????? ?????????? ????????? ?? ????? [url=https://stekloelit.by]?????[/url]
http://fantalegasalerno.forumup.it/profile.php?mode=viewprofile&u=760&mforum=fantalegasalerno
http://sameshille.com/index/8-41402
http://kudaev.org/user/Bogdanden/
http://7dniv.info/user/gustavoaqp/
http://vesti24.com.ua/user/Bogdanegp/

Kennethusany

[url=http://clomidrx.com/]http://clomidrx.com/[/url] Achiefeemese , <a href="http://clomidrx.com/allergies-type-3/">Allergies Type 3</a>

GeorgeMoold

[url=http://clomidxx.com/]http://clomidxx.com/[/url] Achiefeemese , <a href="http://clomidxx.com/complex-sleep-apnea/">Complex Sleep Apnea</a>

MarilynSwaps

[url=http://medicnew.us/]http://medicnew.us/[/url] Achiefeemese , <a href="http://medicnew.us/2018/01/31/how-the-different-arthritis-types-vary/">How the Different Arthritis Types Vary</a>

GeorgeMoold

[url=http://clomidxx.com/]http://clomidxx.com/[/url] Achiefeemese , <a href="http://clomidxx.com/complex-sleep-apnea/">Complex Sleep Apnea</a>

MarilynSwaps

[url=http://medicnew.us/]http://medicnew.us/[/url] Achiefeemese , <a href="http://medicnew.us/2018/01/31/how-the-different-arthritis-types-vary/">How the Different Arthritis Types Vary</a>

Micheleepift

[url=http://nutritioninpill.com/]http://nutritioninpill.com/[/url] Achiefeemese , <a href="http://nutritioninpill.com/a-guide-to-testosterone-cream/">A Guide To Testosterone Cream</a>

Micheleepift

[url=http://nutritioninpill.com/]http://nutritioninpill.com/[/url] Achiefeemese , <a href="http://nutritioninpill.com/a-guide-to-testosterone-cream/">A Guide To Testosterone Cream</a>

RichardCag

[url=http://medicnews.us/]http://medicnews.us/[/url] Achiefeemese , <a href="http://medicnews.us/curing-acne-with-vitamin-a-treatments/">Curing Acne With Vitamin A Treatments</a>

DorisNaich

[url=http://www.healtek.us/]http://www.healtek.us/[/url] Achiefeemese , <a href="http://www.healtek.us/acid-reflux-heartburn/">Acid Reflux Heartburn</a>

JeffreyVop

[url=http://medicplus.us/]http://medicplus.us/[/url] Achiefeemese , <a href="http://medicplus.us/2018/02/04/medicated-weight-loss-and-improving-health/">Medicated Weight-loss And Improving Health</a>

JeffreyVop

[url=http://medicplus.us/]http://medicplus.us/[/url] Achiefeemese , <a href="http://medicplus.us/2018/02/04/medicated-weight-loss-and-improving-health/">Medicated Weight-loss And Improving Health</a>

Asfalt93Reta

??????????????? ? ?????????
????????????? ?????????? ???????????????
?????????? ? ??????????????? ?????????
??????????????? ??? ???? ?????????
??????????????? ?????????? ? 2017 ???? ????? ???????

----------------------
http://???????????????-?????????.??/

ReggieMat

[url=http://haushaltshop.eu/]http://haushaltshop.eu/[/url] Achiefeemese , <a href="http://haushaltshop.eu/moulinex-fg150811-kaffeemaschine-subito-mini-edelstahl-matt/">Moulinex FG150811 Kaffeemaschine</a>

MarthaGArgy

[url=http://healthfree.us/]http://healthfree.us/[/url] Achiefeemese , <a href="http://healthfree.us/2018/02/06/natural-ways-to-cure-erectile-dysfunction-2/">Natural Ways to Cure Erectile Dysfunction</a>

Lesterbug

[url=http://www.goodxr.us/]http://www.goodxr.us/[/url] Achiefeemese , <a href="http://goodxr.us/valium/wp.php?q=how-can-i-get-valium-quickly-menu-indonesia">how can i get valium quickly menu indonesia</a>

ChristyCeame

[url=http://www.mystorex.com/]http://www.mystorex.com/[/url] Achiefeemese , <a href="http://www.mystorex.com/vileda-viva-express-premium-bugeltisch-mit-extra-groser-bugelflache/">Vileda Viva Express Premium+ Bugeltisch mit extra gro?er Bugelflache</a>

Robertsnugs

[url=http://lanatrade.eu/]http://lanatrade.eu/[/url] Achiefeemese , <a href="http://lanatrade.eu/cooler-master-masterair-maker-8-cpu-kuhler-maz-t8pn-418pr-r1/">Cooler Master MasterAir Maker 8 CPU-Kuhler</a>

LavinaOpent

[url=http://buecherx.eu/]http://buecherx.eu/[/url] Achiefeemese , <a href="http://buecherx.eu/die-stadt-der-traumenden-bucher-roman/">Die Stadt der Traumenden Bucher: Roman</a>

Waynecom

[url=http://ordercialisjlp.com/]http://ordercialisjlp.com/[/url] Achiefeemese , <a href="http://ordercialisjlp.com/?p=3912">Sleep Apnea and Congestive Heart Failure</a>

Louisemalay

[url=http://www.ativanx.com/]http://www.ativanx.com/[/url] Achiefeemese , [url=http://www.ativanx.com/]http://www.ativanx.com/[/url] Achiefeemese

MartinSit

[url=http://laufsporty.eu/]http://laufsporty.eu/[/url] Achiefeemese , <a href="http://laufsporty.eu/jkfitness-racing-545-indoor-cycle/">JKFitness Racing 545 Indoor Cycle</a>

Louisemalay

[url=http://www.ativanx.com/]http://www.ativanx.com/[/url] Achiefeemese , [url=http://www.ativanx.com/]http://www.ativanx.com/[/url] Achiefeemese

Jamesicony

[url=http://healthclue.eu/]http://healthclue.eu/[/url] Achiefeemese , <a href="http://healthclue.eu/halo-oral-antiseptic-berry-1-oz/">Halo Oral Antiseptic, Berry, 1 oz</a>

DeloresNipsy

[url=http://learningclue.eu/]http://learningclue.eu/[/url] Achiefeemese , [url=http://learningclue.eu/]http://learningclue.eu/[/url] Achiefeemese

Phillipbef

[url=http://educationpoints.eu/]http://educationpoints.eu/[/url] Achiefeemese , <a href="http://educationpoints.eu/student-driverj717-8-inch-drivers-education-sticker-decal/">Student DriverJ717 8 inch driver’s education Sticker decal</a>

MildredKal

[url=http://educationtip.eu/]http://educationtip.eu/[/url] Achiefeemese , <a href="http://educationtip.eu/reference-and-education/">Reference and Education</a>

Blago93jand

????????? ?????? ?? ???????? ??????? ????????? ???????? ?????????? ?? ????????????? ?????????? ???????? ? ????? ?????????????? ? ???????????? ????????.

??????????????? ?????????? ??????????

?????? ? ??????? ???????? ?? ????????, ???????? ? ?????? ????? ?????????. ???????? ??????? ????????, ????????????? ???????? ?????? ? ??????????. ????????????? ? ???????? ?????????????.

?????????? ????? ????????? ????? ?? ???????? ????????? ??????? ?????? ?????? ? ???????. ???????? ??????? ???????, ???????? ???????, ?????????? ??????, ???????????? ?????????, ???????????????.

??????????????? ????????/?????
??????????????? ??? ????????? ??????????
??????? ?????????????????????, ?????????? ????? "???? ? ????", ? ??? ?? ????????? ????????? ? ????????????? ??????????.
????????????? ???????????, ??????????? ????, ????? ??????????? ? ???? ????????? ?????????!
?????????????, ????????? ????????, ??????????????? ??????, ???????? ????? ????????? ???? ??????, ??????????, ???????? ????????

____________________________________
????????? ??????????????? ??????????
??????????????? ??????? ?????????
??????? ????????? ???????????????

----------------------
http://???????????????-?????????.??/

FeliciaRew

[url=http://pcdeals.eu/]http://pcdeals.eu/[/url] StoornAneste , [url=http://pcdeals.eu/]http://pcdeals.eu/[/url] StoornAneste

EdwinSof

[url=http://navrcholu.eu/]http://navrcholu.eu/[/url] StoornAneste , <a href="http://navrcholu.eu/amaretta-tv-hifi-tisch-board-lowboard-phono-schrank-kommode-schwarz-patiniert/">AMARETTA TV Hifi Tisch Board Lowboard Phono Schrank</a>

JackieHem

[url=http://planetsports.us/]http://planetsports.us/[/url] StoornAneste , <a href="http://planetsports.us/adapting-to-the-treadmill/">Adapting To The Treadmill</a>

Angelabaw

[url=http://haushaltx.eu/]http://haushaltx.eu/[/url] StoornAneste , <a href="http://haushaltx.eu/sofabett-aus-schmiedeeisen-modell-chicago/">Sofabett aus Schmiedeeisen : Modell CHICAGO</a>

JessicaCox

[url=http://medicnews.us/]http://medicnews.us/[/url] StoornAneste , <a href="http://medicnews.us/truck-drivers-falling-asleep/">Truck Drivers Falling Asleep</a>

MichaelKiz

[url=http://lampenx.eu/]http://lampenx.eu/[/url] StoornAneste , <a href="http://lampenx.eu/honsel-leuchten-tischleuchte-pibe-93911/">Honsel Leuchten Tischleuchte Pibe 93911</a>

Charlescleaf

[url=http://ancc.us/]http://ancc.us/[/url] StoornAneste , <a href="http://ancc.us/great-information-about-erecting-a-steel-building/">Great Information About Erecting A Steel Building</a>

DorothyCep

[url=http://sporteshop.eu/]http://sporteshop.eu/[/url] StoornAneste , <a href="http://sporteshop.eu/puma-unisex-erwachsene-sf-drift-cat-5-ultra-low-top/">Puma Unisex-Erwachsene SF Drift Cat 5 Ultra Low-Top</a>

Whitneymup

[url=http://medicbox.us/]http://medicbox.us/[/url] StoornAneste , <a href="http://medicbox.us/omega-3-fish-oil-tablets-4-tips-for-finding-quality-fish-oil-tablets/">Omega 3 Fish Oil Tablets</a>

enatmt

??? ?????????

---
?????? ??????.. ??????? fifa 15 ?? ????????? ???????, fifa 15 ??????? ????????? ??????? ? ????? [url=http://15fifa.ru/skachat-kljuchi-fifa-15/33-skachat-fifa-15-crack-kryak-tabletka-klyuch-besplatno.html]???? 15 ???? ???????[/url] fifa 15 crack only

Thomasbiomi

[url=http://fitnesdeals.us/]http://fitnesdeals.us/[/url] StoornAneste , <a href="http://fitnesdeals.us/pearl-izumi-tri-fly-v-damen-triathlon-schuhe-grun-2016/">Pearl Izumi Tri Fly V Damen Triathlon Schuhe</a>

DonnaRiply

[url=http://medicabc.us/]http://medicabc.us/[/url] StoornAneste , <a href="http://medicabc.us/2018/03/23/rootology-breathe-free-120-capsules-nasal-sinus-health-120/">Rootology Breathe Free 120 Capsules</a>

garneuMr

??? ????? ?????? ?????????? :) , ??? ????? ???????? )))

---
??????????))) fifa 15 moddingway 16 17 ???????, ??????? origin ??? fifa 15 ??? [url=http://15fifa.ru/skachat-kljuchi-fifa-15/33-skachat-fifa-15-crack-kryak-tabletka-klyuch-besplatno.html]fifa 15 cracks 3dm v5 ???????[/url] ??????? fifa 15 ?? ???????? ????? ???????

Sixtaeramb

[url=http://nutritioninpill.com/]http://nutritioninpill.com/[/url] StoornAneste , <a href="http://nutritioninpill.com/the-story-of-pain-from-prayer-to-painkillers/">The Story of Pain: From Prayer to Painkillers</a>

Lorenpolok

[url=http://www.healtek.us/]http://www.healtek.us/[/url] StoornAneste , <a href="http://www.healtek.us/how-to-overcome-the-signs-of-aging/">How to Overcome the Signs of Aging</a>

Elin Hofman

Name: Elin Hofman
Leeftijd: 32

Was vrijwilliger bij Bobbi Bear van 30 jul 2012 tot 07 sep 2012

Was vrijwilliger bij Ubomi Obutsha van 01 aug 2011 tot 26 aug 2011